Bir yük konteyneri ve depolama konteynerinin ömrünü uzatmak, biraz çaba ve küçük bir yatırım ile yapılabilir. Zamanla, taşımacılıkta kullanılan bir konteyner yada bir çiftliğe, çiftliğe veya konut veya ticari mülke yerleştirilmiş bir nakliye konteyneri doğanın kuvvetlerine yenebilir ve paslanmaya başlayabilir veya zeminler çürümeye başlayabilir. Her şeyde olduğu gibi, bir yük konteynerinin eskimesini tamamen önlemek mümkün değildir, işlemi boya, tel fırça ve bazı ev sirkesiyle yavaşlatmak mümkündür.
Yük veya Depolama Konteyneri üzerindeki Pas Onarımı
Kullanılmış yük konteynerleri, tipik olarak çok kullanılan alanlarda veya çeliğin birleştiği alanlarda boya dökülmeleri ve paslanma belirtileri gösterecektir: dikişlerin ve kaynakların çevresinde ve kapının köşelerinde ve altında. Kaynak dikişleri veya çelik panellerin bir araya geldiği yerler paslandığından pasta hareket ettikçe, bu alanlar stres altında daha zayıftır ve orijinal boya çatlayabilir veya kırılabilir. Kapıların altındaki köşeler ve paslanma yoğun kullanım nedeniyle paslanır ve suların kapılar altında toplanması ile uzun süre orada kalır.Pasın temizlenmesi ve bir nakliye konteynerinin yeniden boyanması, göründüğü kadar büyük bir iş değildir. Bunu yapmanın en büyük yolu, kabın tamamını zımparalamak ve tüm boyayı çıkarmak, ardından tüm paslanmış alanları kaldırmak, tümünü astarlamak ve yeniden boyamak olacaktır. Bununla birlikte, 20 yıllık bir nakliye yük konteyneri için bu tür bir girişimle ilgili maliyetler konteynerin değerinden daha fazla olabilir. Paslanmayı gidermek ve etkilenen bölgeleri yeniden boyamak istiyorsanız, bir tel fırça ve biraz zımpara kağıdı, sirke ve doğrudan metal veya DTM boyası kullanmanızı öneririz.
Tel fırça, zımpara ile kazıma işlemleri bittikten sonra temizlediğiniz bölgeye sirke sürün ve bir süre yüzeyde bırakın. Bu korozyon işlemini durduracaktır. Son olarak, DTM türü boyayı uygulayın, birden fazla kat arzu edilebilir.
Yük Konteyner Zeminini Boyamak veya Sızdırmaz Kaplama Yapmak
Zaman içinde, bir nakliye konteynerinin zemini herhangi bir şekilde yontulabilir, oyulabilir veya zarar görebilir; ve bu izler çürüme sürecini hızlandırabilir. Yük konteynerleri doğrudan yere oturmuşsa, hava sirkülasyonu ve kabın altına su teması nedeniyle çürüme daha da hızlı gerçekleşebilir. Çürümenin yanı sıra, birçok kişi ahşap zemin yapımında kullanılan kimyasalları araştırır. Genel olarak konuşursak, bir depolama birimi için bir nakliye konteyneri kullanıyorsanız, sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan kimyasallar konusunda çok az endişe vardır. Bununla birlikte, zemini kapatmak ve hem su hasarını hem de duman fikrini önlemek istiyorsanız, kalın bir boya katmanı halledecektir.Bir nakliye konteynerinden daha uzun yıllar verim almak almak bir servete mal olmak zorunda değildir ve küçük bir yatırım ile konteynerlerinizden birkaç yıl daha faydalanabilirsiniz. Paslanmış bölgelerin sirke ile muamele edilmesi ve kabın DTM özellikli boya ile boyanması, ünitenin hava koşullarına daha uzun yıllar dayanmasına yardımcı olacak ve zeminde çürümenin veya çürümenin önlenmesi için zeminin çürümesini veya yayılmasını önleyecektir.
Eğer zeminde ekstra sızdırmazlık sağlanması isteniyorsa bu işlem boyama işleminden biraz daha maliyetlidir. Ama alacağınız verim sizleri fazlasıyla memnun edecektir. Yük konteynerlerinde zemin sızdırmazlık işlemleri için kullandığımız en önemli kaplama işlemi epoksi kaplama olmaktadır. Uzmanlık isteyen epoksi kaplama sayesinde konteyner içerisinde tam bir sızdırmazlık sağlanabilmektedir.